Ürtidega oliiviõlis marineeritud mahlane sealihašašlõkk.
Seltsiks grillitud köögiviljade ja päikesekuivatatud tomatiga salat.
Jaanipäev on juba käesoleval nädalal ja selle nädala teises pooles võib arvata, et paljude jaoks on saabuvate pühade eel oluline see, mida siis sel aastal jaaniõhtul lauale tõsta, vardasse ajada ja grillile asetada. Vanad head road on need, millel kindlasti ka oma aukoht olemas, aga samas tahaks vahel ikkagi midagi uut, maitsvat ja põnevat. Midagi sellist, mille puhul sööjad rahulolevalt mõmisevad ja mille retsepti selle õhtu kokk hiljem külalistele jagada saab.
Üheks selliseks hästitoimivaks koosluseks, mille valmistamine samas kellelgi konti ei tohiks murda, on ürdises oliiviõli marinaadis sealihavardad. Seltsiks aga grillitud baklažaani, paprika ja halloumi juustuga salat päikesekuivatatud tomatitega. Mõnusad pisut vahemerelised maitsed annavad tulemuseks igati nauditava koosluse.
Ürtide ja oliiviõliga marineeritud sealihavardad
Kogus: 4-6-le
1 kg sealiha (nt seakael, seafilee vm tükk), ca5x5 cm kuubikuteks tükeldatuna
4-5 sl Gourmante Extra neitsioliiviõli
2-3 sl Gourmante valge veini äädikat
1 sl mett
1 loorberileht, purustatuna
3 küüslauguküünt, hakituna
1 tl paprikapulbrit (soovi korral)
paari peotäit värskeid ürte (tüümiani, punet, rosmariini), hakituna
soola ja pipart
2 punast sibulat, ratasteks lõigatuna
Erivärvilisi paprikaid, tükeldatuna
puidust tikke
Sega omavahel oliiviõli, veiniäädikas, mesi, loorber, küüslauk, paprikapulber, hakitud värsked ürdid ja sool-pipar. Tõsta tükeldatud liha ja sibularattad marinaadi ja jäta vähemalt paariks tunniks kuni üle öö marineerima. Tõsta puidust tikud vette ligunema vähemalt 1 tund enne grillimist. Lükka marineeritud liha varraste otsa vaheldumisi sibularataste ja tükeldatud paprikaga. Grilli kuumal grillil vardaid mõlemalt poolt ca 6-7 minutit. Võid grillimise ajal liha veel täiendavalt marinaadiga pintseldada (kasuta selleks näiteks rosmariinioksa).
Grillitud baklažaani ja paprika salat päikesekuivatatud tomatite ja halloumi juustuga
Kogus: 4-6-le
1 keskmise suurusega paprika, ratasteks lõigatuna
2 punast paprikat, tükeldatuna (võid kasutada ka Gourmante röstitud maguspaprikaid)
100 g Gourmante päikesekuivatatud tomateid õlis, väiksemaks tükeldatuna
100 g halloumi juustu, viilutatuna
Salatirohelist (beebispinatit, little gem salatit vm)
Värsket basiilikut
Goumante Ektra neitsioliiviõli
soola ja pipart
sidrunimahla
Aseta tükeldatud baklažaan ja paprika kaussi. Nirista peale päikesekuivatatud tomatite õli, piserda veidi soolaga ja sega kõik kätega läbi. Kuumuta grill. Grilli baklažaani ja paprikat, mõned minutid mõlemalt poolt. Paprika nahaga poole võid ka veidi kõrbema lasta, naha saab hiljem maha koorida ja nii jääb paprikale mõnus suitsune maitse. Tõsta kõrvale ja kata grillitud paprika kauss või taldrik majapidamiskilega. Jäta mõneks ajaks kile alla seisma ja koori siis paprikalt nahk maha. Kui kasutad valmiskujul marineeritud paprikaid, jäta eelnevalt kirjeldatud protseduur lihtsalt vahele. Piserda halloumi juustu oliiviõliga ning grilli mõlemalt poolt, kuni juustule on tekkinud ilusad grillitriibud. Tõsta salatiroheline kaussi ning sega oliiviõli ja sidrunimahlaga läbi. Maitsesta tibakese soola ja pipraga. Laota salatiroheline serveerimisvaagnale. Säti sinna peale grillitud baklažaan ja paprika. Lisa halloumi juust ja päikesekuivatatud tomatid. Puista peale veidi väiksemaks rebitud basiilikulehti, nirista veel üle päikesekuivatatud tomatite õli või oliiviõliga, nirista peale palsamikreemi ja sidrunimahla ning serveeri kohe.
Postitus sündis koostöös Tuuli Mathisen - Ise tehtud. Hästi tehtud.