Return to site

Tarbi Vahemere toiduaineid - teaduslikult tõestatud!

broken image

Vahemere dieet ehk Vahemere elustiili on aastakümneid hoolikalt uuritud ja seda on tervishoiutöötajate seas, sealhulgas Ameerika Südameassotsiatsiooni poolt, laialdaselt tunnustatud kui ühte südamele tervislikumat toitumist.

Sõna “dieet” teatakse kahjuks pigem halva mainega. Sõna-sõnalt tähendab see tegelikult “toitu, mida inimene, loom või kogukond tavaliselt sööb”, kuid ühtlasi tähendab ka „spetsiaalset toidukogust, millega inimene end piirab, kas kehakaalu langetamiseks või meditsiinilistel põhjustel”.

Vahemere dieet aga ei ole mõni uus trend, vaid pigem maitsev ja söömist mitte piirav dieet, mis pooldab häid ja toitvaid sööke. See on eluviis ja toitumismudel, mis läheb kokku elustiili harjumustega, nagu ka söömine koos teistega, piisav füüsiline aktiivsus ja piisav uni. Mis saaks veel parem olla?

Teaduslikult on tõestatud - Vahemere dieedi järgimine on muu hulgas osutunud kasulikuks ennetamaks rasvumist (1), südame-veresoonkonna haigusi (2), dementsust (3), diabeeti (4) ja nende kõigi põhjuste poolt põhjustatud suremust (5). Lisaks on tõestatud, et dieet ei soodusta ainult kaalukaotust, vaid ka pikaajalist kehakaalu säilitamist, mida teised populaarsed dieedid ei suuda tagada.

Vahemere dieet pooldab toitumist, mis on täis puu- ja köögivilju, täisteratooteid, kaunvilju, pähkleid ja seemneid, kerget linnuliha ja kala ning südamele tervislikke õlisid, eriti oliiviõli.

Vahemeres ääres valmistatakse peaaegu kõik toidud oliiviõliga. Oliivid on rikkalikud polüfenoolide, või antioksüdantide allikad, millel on tugev võime võidelda vabade radikaalide ja põletikutekitajatega. Polüfenoolide rohkus Vahemere köögis mängib olulist rolli pikaealisuse edendamisel.

Uuringud näitavad, et oliiviõliga toidu valmistamine ja söömine muude õlide (nt või, kookosõli, taimeõlid) asemel võivad vähendada südamehaiguste riski, üldist põletiku ohtu, hoida ära enneaegset vananemist ja haigusi.

Kasutatud viited:

  1. Mihas C, et al. Evaluation of a nutrition intervention in adolescents of an urban area in Greece: short- and long-term effects of the VYRONAS study. Public Health Nutrition, 2009. 13(5), 712-719.
  2. Harmon BE, et al. Associations of key diet-quality indexes with mortality in the Multiethnic Cohort: the Dietary Patterns Methods Project. American Journal of Clinical Nutrition, 2015. 101:587-97.
  3. Lourida I, et al. Mediterranean diet, cognitive function, and dementia: a systematic review. Epidemiology, 2013. 24(4): 479-89. 
  4. Benson G, et al. Rationale for the Use of a Mediterranean Diet in Diabetes Management. Diabetes Spectrum, 2011. 24(1): 36-40.
  5. Bo S, et al. Predictive role of the Mediterranean diet on mortality in individuals at low cardiovascular risk: a 12-year follow-up population-based cohort study. Journal of Translational Medicine, 2016. 14:91.