Return to site

Synne Valtri: meil kipub pannkoogipäevi ette tulema suhteliselt harva, sest peale minu neid keegi küpsetama ei kipu

Kui kokaraamatud ja senised retseptid on ennast ammendanud ning teil napib inspiratsiooni, mida eriolukorra tõttu kodus olles perele süüa valmistada, siis tasub kiigata Instagrami poole. Nii leiate fotomaterjali, mille pelgast vaatamisest juba "kõht täis saab" või tekib vastupandamatu soov ise pliidi taha askeldama asuda. See on hästi veedetud aeg ja kui käte all sünnib perele armastusega valminud roog, siis võidavad sellest kõik!

Praegust olukorda arvesse võttes on kokkamisest saanud paljude jaoks oluline väljund, midagi, mille tulemusel ei saa mitte ainult kõht täis, vaid valmivad ka road, mis muidu toidulaule tihti ei satu, sest muude töödede ja toimetuste kõrval ei jätku pikemaks vaaritamiseks lihtsalt aega.

Oma Maitse toimetusele jäi silma lauljanna Synne Valtri poolt ajakirja viimases numbris ilmunud retsepti järgi valminud pannkoogitort.

broken image

"Täna siis pannkoogitort. Hästi vahva on muidugi küpsetada iga päev, ise midagi söömata, aga pere ju rahul," kommenteeris Synne Instagramis jagatud fotot.

Uurisime Synnelt, kas pannkoogid on Valtrite pere nädalavahetuse traditsioon ja kuidas on karantiin tema toiduvalmistamise harjumusi muutnud?

"Meil kipub pannkoogipäevi ette tulema suhteliselt harva, sest peale minu neid keegi küpsetama ei kipu ja ise ma pannkooki ei söö. Armastan kokkamist ja teen igapäevaselt kõik toidud ise. Vahel harva olen sunnitud ka poolfabrikaate ostma. Karantiin ei pane mind rohkem süüa tegema, kuid nüüd olen nõus mitmeid tunde köögis veetma, et põnevamaid toite valmistada. Enne see ajanappuse tõttu väga võimalik ei olnud. Olen veendumusel, et kodune toit on kõige maitsvam," ütles Synne.

Kas olete kokkamise pisiku saanud oma emalt, kes on suurepärane kondiiter? Mida olete temalt toiduvalmistamise osas õppinud?

"Eks see meil natukene veres ole. Minu onu on kokk ja ema teeb väga ilusaid ning maitsvaid torte ja küpsetisi. Lapsepõlves näitas ema mulle väga palju ette, kuidas süüa teha. Olen õppinud, et maitsestamine on kokkamise juures ülioluline. Süüa tuleb valmistada armastusega ja toitude sisse läheb kõik hea. Mulle meeldib toitudega "mässata" ja kiiresti valmivad toidud jäävad kohati liiga lihtsaks," rääkis Synne.

"Oma lapsele olen emalt saadud teadmisi samuti püüdnud edasi anda. Näiteks, kuidas valmistada kõige maitsvamaid suppe, kuidas saada aru, millal on roa maitsete tasakaal paigas? Palun iga kord, kui Sandriin (Synne tütar) süüa teeb, hinnata kolme aspekti: soolasust, magusust ja happesust. Minu jaoks peavad need kolm omavahel tasakaalus olema."

Kas olete tunnetanud, kuidas toit ühendab erinevaid põlvkondi?

"Ühendab loomulikult. Meie peretraditsioonid käivad pigem pühade järgi, kuid parim koosolemine on ikka imemaitsvate toitudega kaetud laua ääres."

Synne jagas Oma Maitsele ka oma lemmiktoidu retsepti, milleks on:

Vaja läheb:

  • 3 suurt paprikat (Synne eelistab punaseid)
  • 6 suurt küüslauguküünt
  • 6 sl oliiviõli
  • 1 terve sidruni mahl
  • 2 sl mett
  • 1 pakk Apetina juustukuubikuid päikesekuivatatud tomatitega
  • 1 purk rohelisi oliive
  • 600 g kooritud krevette
  • maitse järgi soola
  • maitse järgi vürtse: chillihelbeid, vürtsiköömne pulbrit, pipart, karrit ja Sri Lanka maitseainete segu.
  • 2 sl ingveripulbrit (kuhjaga)
  • 100 g võid
  • 300 ml vett
  • 1 sl kappareid
  • 2dl vahukoort (35%)
  • 2 sl Fitaki juustu (kuhjaga)
  • 1 tl tilli
  • 1 tl Gourmante balsamicot
  • 2 sl hapukoort

Kuidas valmistada:

Krevetid:

broken image

1. Aseta kooritud, sabaga krevetid kaussi.
2. Lisa 4 sl
oliivõli, veidi soola ja vürtse, vastavalt maitseeelmistusele.

3. Pigista peale veidi sidrunimahla ja jäta krevetid seisma.

Seejärel valmista kaste:

Kaste:

broken image

1. Kuumuta pannil 2 sl oliivõli ja 100 g võid. Lisa vürtsid ja sega umbes 1 minut.
2. Seejärel lisa hakitud küüslaul ja hakitud ingver. Kuumuta, pidevalt segades, samuti umbes 1 minut.
3. Lisa vürtsisegule
kapparid ja viilutatud paprikad.
4. Kui paprika on poolpehme, pigista sisse ülejäänud sidrunimahl, mesi, sool. Sega, kuni mesi on sulanud.
5. Lisa Apetina juustukuubikud, hapukoor ja Fetaki.
6. Lisa vesi ja lase kaste kergelt keema.
7. Lisa vahukoor,
Gourmante balsamico ja till.
8. Sega, kuni juustud on sulanud nind samal ajal kuumuta teine pann.

Aseta kuumale pannile vürtsised krevetid ning kuumuta need kergelt mõlemalt poolt. Serveeri kaste, mille peale aseta grillitud krevetid.

Foto: Sünne Valtri

Artikli autor: Kristina Madisson-Laht

veebitoimetaja - Oma Maitse