Return to site

Vahemere 5 lihtsat toitumisnõuannet

broken image

Sa kuulsid Vahemere dieedist ja selle imelistest mõjudest tervisele. Nüüd tahaksid ka proovida, aga Sa ei tea kust alustada. Sa mõtled, et pasta, pizza ja vein ongi tervisliku Vahemere dieedi aluseks.

Nendele toitudele ongi ruumi, aga mõõdukalt. Siin on 5 lihtsat viisi, kuidas Sa saad alustada oma toitumisharjumuste muutmist nagu seda teeksid kohalikud Vahemere ääres.

  1. Kasuta oliiviõli
  2. Pane pool oma taldrikust tootma
  3. Üks õun päevas…
  4. Eelista kerget liha
  5. Väldi töödeldud toitu

Mine üle oliiviõli kasutamisele

Oliiviõli on Vahemere elanike jaoks vedel kuld. See on Vahemere dieedi üks aluseid, sest selle monoküllastumata (südamele tervislike) rasvade ja polüfenoolide antioksüdantide suur osakaal on tervisele väga kasulikud.

Uuringud näitavad, et oliiviõliga toidu valmistamine ja selle söömine teiste õlide (nt või, kookosõli, maisiõli) asemel võivad vähendada südamehaiguste riski, üldist põletiku ohtu, hoida ära enneaegset vananemist ja haigusi. Vahemere ääres valmistatakse peaaegu kõik toidud oliiviõliga.

Pane pool oma taldrikust tootma

Üks peamisi põhjuseid, miks Vahemere dieet on nii kasulik, on see, et tegemist on taimse toitumisega. See ei ole vegan toitumine, kuid köögiviljad ja kaunviljad on kindlasti toitudes olulisel kohal. Täida oma taldrik erinevate köögiviljadega, mida rohkem, seda parem! Kas siis keedetud või toores, kuid kindlasti koos oliiviõliga.

Vahemere köögiviljaretseptid on väga populaarsed ja rikkalikud, sest nendes kasutatakse palju ürte, vürtse ja oliiviõli, mis muudavad köögiviljad väga maitsvaks. Võta eesmärgiks saada kokku 6 erinevat värvi toitu päevas (söö vikerkaart!), et saada mitmesuguseid vitamiine, mineraale ja antioksüdante.

Üks õun päevas…

Tavaline Vahemere hommikusöök sisaldab sageli hooajalisi värskeid puuvilju, natuke juustu või jogurtit, värsket leiba meega. Kui sööd puuvilju tervena (ei tarbi neid mahlana), siis saad kasu soolestikusõbralikest kiudainetest, mis aitavad kehakaalu säilitada, hoida kauem täiskõhutunnet ja selle regulaarsust. Hooajalisi puuvilju eelistades saad osa parimatest maitsetest ja ka toitainetest. Puuviljad on Vahemere dieedi üheks põhiliseks osaks.

Eelista kerget liha

Traditsiooniline Vahemere dieet käsitleb valgurikkaid toiduaineid pigem kõrvalroana kui pearoana. Munad, oad, pähklid, juust, jogurt, kana ja mereannid on Vahemere peamised valguallikad. Liha valides on soovitatav eelistada kana, kalkunit, lahjemat veiseliha (ilma, et see oleks palju läbikasvanud), karpe või kalu. Kergema liha tarbimine tagab kvaliteetsed valgud ilma küllastunud rasvadeta.

Väldi töödeldud toitu

Lihtne öelda, raske teha. Võtmesõnaks on siin “vältida”, mitte “välistada”. Sellised asjad nagu krõpsud, limonaadid, küpsised, muffinid on kõik mõõdukalt sobivad, kuniks ei tee neist endale põhitoitu. Vahemere dieedist moodustavad need toidud väga väikese või lausa olematu osa, vahel lubatakse neid vaid erilisteks sündmusteks.